De ce femeile antrenoare AFLW sunt mereu trecute cu vederea în favoarea bărbaților?

Conform Institutului Australian de Sport, femeile reprezintă mai puțin de 15% dintre antrenorii de înaltă performanță din Australia. Situația din AFLW este și mai gravă. Din cele 10 cluburi din sezonul 2019, niciunul nu a fost condus de o femeie. Dintre cele patru cluburi care se alătură competiției în 2020, doar West Coast și Suns au numit antrenori, ambii bărbați. În timp ce Richmond și St Kilda nu au numit încă un antrenor principal, Peta Searle pare să obțină slujba lui Saints, după ce a condus echipa VFLW a clubului în 2018. Dacă o va face, există șanse mari să fie singura femeie dintr-un senior. rol de antrenor în competiție. O îmbunătățire, fără îndoială, dar cu greu pentru șefii ligii de care să-și atârne pălăria.

Frawley a jucat 240 de meciuri pentru St Kilda și a antrenat Richmond din 2000 până în 2004.Goddard pare potrivit pentru Magpies bolnavi, care par disperați pentru un nou început și se înțelege că are sprijinul CEO-ului AFL, Gillon McLachlan, și al șefului AFLW, Nicole Livingston, care sunt dornici să o vadă revenirea în competiție. Facebook Twitter Pinterest Bec Goddard a părăsit jocul în 2018. Fotografie: Michael Willson/AFL Photos/Getty Images

Desigur, Collingwood are o altă opțiune, una deja în clădire. Penny Cula-Reid, antrenorul principal al VFLW al lui Collingwood, și-a condus echipa la un prim rang minor în sezonul 2018. Experiența lui Cula-Reid cu siguranță nu poate fi contestată.

Ideea nu este că Frawley nu ar trebui să fie luat în considerare pentru acest rol (deși sugestia sa de anul trecut că temeiurile AFLW ar trebui scurtate și regulile anti-densitate ale Cupei TAC introdus ar trebui să ridice niște sprâncene).Nici nu este că doar femeile ar trebui să antreneze femei. Întrebarea este: de ce femeile sunt prea des excluse din aceste oportunități sau trecute cu vederea în favoarea bărbaților? Aceasta nu este o problemă exclusivă AFLW. Trei echipe naționale de sport feminin – Southern Stars de cricket, Wallaroos de rugby și Matildas de fotbal – sunt antrenate de bărbați. Un furuncul izbucnește: populația de antrenori seniori ai AFL a dispărut | Samantha Lane Citește mai mult

Calea către un rol de antrenor senior în fotbal este una bine stabilită – de la teren la un rol de asistent până la postul de top – dar istoric a fost unul care nu a reușit să includă femei. Coaching-ul înseamnă mai mult decât cunoașterea jocului.Un antrenor eficient trebuie să fie un comunicator eficient, trebuie să fie capabil să aducă împreună un grup de indivizi adesea dispărut și să fie capabil să gestioneze așteptările în cadrul dinamicii unei echipe. Este departe de a fi un rol simplu, mai ales sub lumina reflectoarelor care a strălucit asupra AFLW. Dar nimic despre meseria de antrenor nu sugerează că ar trebui să fie domeniul oricărui gen unic.

AFL sunt clar conștienți de situația cu care se confruntă femeile în codul lor. La fel și Asociația Antrenorilor AFL, care „a identificat necesitatea de a lua măsuri nu numai pentru a sprijini ambițiile și a ajuta dezvoltarea femeilor care antrenează în fotbal, ci și pentru a crește numărul de femei care intră în antrenor”. Asociația a lansat Cruciada antrenorilor pentru femei, care va oferi burse pentru două jucătoare actuale. Este un început.Dar s-ar putea și ar trebui făcut mai mult.

Indiferent pe cine îl numește Collingwood ca antrenor AFLW, obstacolele cu care se confruntă femeile din industrie – de la nivel de bază până la nivel de elită – nu merg nicăieri. Și este de datoria cluburilor și AFL să facă mai mult pentru a aduce femeile în joc și în boxa antrenorului.